(Page 62)
  Question 1.
How old do you think Amanda
  is? How do you know this?
Answer:
Amanda is about a 9-10 year old school going girl. She is being scolded for
  things typical for that particular age. Her parents are trying to inculcate in
  her good manners and etiquettes. Amanda is very innocent and immature.
  Question 2.
Who do you think is speaking
  to her?
Answer:
One of her parents is speaking to her. Most probably it is her mother. In a
  traditional household mother is held responsible for the conduct of child. In
  this case also, the range of instructions suggests that the speaker is
  Amanda’s mother.
  Question 3.
Why are stanzas 2, 4 and 6
  given in parenthesis?
Answer:
Stanzas 2, 4 and 6 are given in parenthesis because they reflect the inner
  thoughts of Amanda. They can be taken as the reaction of the child for the
  instructions given in stanzas 1, 3 and 5. Here, there is an alternate sequence
  of scolding of the mother, and corresponding reaction to it given by the
  child. Also, parenthesis is used here to make the reading of ‘ the poem
  friendly
  Question 4.
Who is the speaker in stanzas
  2, 4 and 6? Do you think this speaker is listening to the speaker in stanzas
  1, 3, 5 and 7?
Answer:
Speaker of the stanzas 2, 4 and 6 is the child, Amanda. No, she is not
  paying any attention to the speaker of stanzas 1, 3 and 5 as she is lost in a
  world of her own. Her imagination provides her an escape from her sorry
  reality.
  Question 5.
What could Amanda do if she
  were a mermaid?
Answer:
Amanda wishes to be a mermaid so she could carelessly move along on a
  languid emerald sea. She just wishes to be carried away by the green sea waves
  slowly and gradually. Amanda longs for a place where she is all by herself as
  her happiness is not dependant on any other human being. Hence, she desires to
  be a mermaid because for a child, mermaid is a symbol of freedom and wonder.
  Question 6.
Is Amanda an orphan? Why does
  she say so?
Answer:
No, Amanda is not an orphan, though she wishes to be one. She is so much
  stressed with the continuous nagging of her parents that she imagines herself
  to be better without them. The mere presence of her parents around her
  depresses her. Amanda is a little girl who seeks ‘golden’ silence and ‘sweet’
  freedom. She wishes to roam around streets and draw patterns with her bare
  feet. Indeed it is horribly depressing that Amanda expects being an orphan.
  Question 7.
Do you know the story of
  Rapunzel? Why does she want to be Rapunzel?
Answer:
Story of Rapunzel – Rapunzel’s
  story revolves around her life on a tower Rapunzel was made to live on a high
  tower by a witch. She eventually got used to living there. She was happy and
  satisfied with her life. Rapunzel had very long golden hair, using which the
  witch used to pay her a visit. The fate of Rapunzel took a turn when one day a
  prince came to meet her using her hair. The witch had punished both of them by
  separating them. Finally they met after a couple of years only to be united
  forever this time. Amanda Wishes to live like Rapunzel on a high tower away
  from everyone. She seeks peace and harmony. That is the reason Amanda wishes
  to be like Rapunzel. However, she also makes a point that in order to avoid
  being disturbed she would never let her hair down for anyone to climb to her.
  She needs no one to make her life happy.
  Question 8.
What does the girl yearn for?
  What does this poem tell you about Amanda?
Answer:
A girl like Amanda yearns for
  freedom and space for herself. She is incapable to fulfil the expectations of
  her parents. Amanda is no less than a symbol for all the children who face
  similar fate irrespective of class, colour or nationality. Traditional
  societies demand a certain type of behaviour from the individuals and the
  training to produce such begins at a very young age. Parents ignore the
  innocence and understanding level of their children and thereby the young ends
  up killing their imagination and thoughts.
  Question 9.
Read the last stanza. Do you
  think Amanda is sulking and is moody?
Answer:
No, Amanda is neither sulking
  nor moody. She is simply not interested enough in the nagging business of her
  parents. Amanda cares more about her imagination and thought process over the
  manners her parents are trying to inculcate into her.
