Question 1.
  Look at the following picture carefully.
(a) What has Time been portrayed as?
  Why?
(b) What are the other symbols
  associated with Time?
Answer:
(a) Time has been portrayed as a mysterious man wearing a loose cloak with a
  scythe in one hand and an hour-glass in other. Time is shown to have been
  fleeting fast. Time is the greatest conqueror.
(b) Tides, bubble of water, wind, sand, money, etc.
  Question 2.
(a) What are the things that
  last for centuries ? List a few things around you that will survive four to
  five hundred years into the future.
Answer: 
  (b) Think of things that will perish and/or be forgotten with the passage of
  time.
Answer: 
  Question 3.
On the basis of your
  understanding of Shakespeare’s sonnet, answer the following questions by
  ticking the correct options.
(a) The rich
  and powerful got ornate monuments made in order to _____
(i) show off their wealth
(ii) display
  their power
(iii) show their artistic
  talent
(iv) be remembered till
  posterity.
Answer:
(iv) be remembered till posterity.
  (b) The poet addresses his sonnet to _____
(i) time
(ii) war
(iii) the person he loves
(iv) powerful
  rulers.
Answer:
(iii) the person he loves
  (c) In the line ‘The living record of your memory’, living record refers to
  _____
(i) the sonnet the poet has written
  for his friend
(ii) an existing statue of
  his friend
(iii) his friend who lives in
  the poet’s memory
(iv) the autobiography
  of the poet’s friend.
Answer:
(i) the sonnet the poet has written for his friend
  (d) The poet’s tone in the poem is _____
(i) despairing
(ii) optimistic
(iii) loving
(iv) admiring,
Answer:
(iv) admiring,
  (e) The poem is set in _____
(i) the
  place where the poet meets his friend
(ii) a battlefield where Mars is fighting a battle
(iii) a city ravaged by war
(iv) the
  poet’s study where he is writing.
Answer:
(iv) the poet’s study where he
  is writing.
  Question 4.
Answer the following questions briefly.
(a) Why do you think the rich and
  powerful people get monuments and statues erected in their memory?
Answer:
Rich and powerful believe that
  by erecting statues and monuments people will remember them even after their
  death. They do not realise that people will remember them for their deeds and
  not for huge structures. It is their pride and ego which makes them do all
  this.
  (b) Describe how the monuments and statues brave the ravages of time.
Answer:
Monuments and statues remade of stone and cement which are strong and
      structures constructed with these can stay for centuries. They can
      withstand extreme weather conditions such as rain, storm, severe heat,
      etc.
  (c) Why does the poet refer to Time as being sluttish?
Answer:
Time has been referred to as
  ‘sluttish’ because time waits for no one. It passes by. We have to learn to
  value time. Time treats everyone in the same way. It does not treat a rich and
  poor man differently. “Sluttish” can also mean whorish as time cares for no
  individual; it is immoral and will finally pass. The grand memorials will
  become eroded, and the people memorialised will eventually be forgotten.
  (d) The poet says that neither forces of nature nor wars can destroy his
  poetry. In fact, even godly powers of Mars will not have a devastating effect
  on his rhyme. What quality of the poet is revealed through these lines?
Answer:
The poet is an optimistic
  individual. He has immense confidence in himself as well as in his ability to
  write poems which will be remembered till eternity. We also see his confidence
  in these lines- When marble statues topple and stone buildings and other
  “works of masonry” are destroyed, the poetry will live on.
  Question 5.
Shakespeare’s sonnet has been
  divided into three quatrains of 4 lines each followed by a rhyming couplet.
  Each quatrain is a unit of meaning. Read the poem carefully and complete the
  following table on the structure of the poem.
| Rhyme | scheme | Theme | 
| Quatrain 1 | Comparison between poetry and monuments. | |
| Quatrain 2 | Ravages of time on monuments contrasted with | |
| Quatrain 3 | The recorded memorv of posteritv | |
| Couplet | Poetry immortalises friend | 
Answer:
| Rhyme Scheme | Theme | |
| Quatrain 1 | a, b, ab | |
| Quatrain 2 | cd cd | the living record of the memory of poet’s friend. | 
| Quatrain 3 | ef ef | the poet’s friend will be remembered and praised till posterity | 
| Complet | gg | – | 
  Question 6.
(a) The poet uses
  alliteration to heighten the musical quality of the sonnet. Working in pairs*
  underline the examples of alliteration in the poem.
(b) Identify Shakespeare’s use of personification in the poem.
Answer:
(a) Examples of alliteration
- When wasteful war shall statues overturn
- Not marble, nor the glided monuments
- But you shall shine more bright in these contents.
- Even in the eyes of all posterity
- That wear this world out to the ending doom.
(b) Use of personification
- When wasteful war shall statues
- And broils root out the work of masonry.
- Here war and broils are shown to have powerful hands that are capable of causing destruction.
- Your praise shall still find room.
Praise has been shown as a person taking his place somewhere.
